Fredssymbol er et visuelt eller annet symbol for fred og dermed i motsetning til kamp og krig. Det har vært mange fredssymboler i forskjellige tidsepoker og kulturer, og med ulik historie innen politikk, krigføring, religion og andre områder.
På 1900-tallet kom «peace-merket»: det ble opprinnelig designet i 1958 til den britiske anti-atomvåpen-bevegelsen (Campaign for Nuclear Disarmament). Merket er brukt i ulike typer fredsflagg.
Logoen for CND, designet av Gerald Holtom til bruk i Aldermaston-marsjen i 1958, har siden 1960-tallet blitt betraktet som et fredssymbol og er kjent over store deler av verden. På norsk kalles det ofte «peace-merket». Det enkle grafiske symbolet er meget gjenkjennbart. Holtom tok utgangspunkt i flaggposisjonene i semafor-tegnene for bokstavene «N» og «D», en forkortelse for Nuclear Disarmament («kjernefysisk avrustning»), og tegnet disse inn i en sirkel som skal symbolisere jordkloden.
Emblemet ble den første tiden spredt som et jakkemerke til støtte for CNDs atomprotestkampanje, men ble snart svært populært blant pasifister, militærnektere, venstreradikale og kritikere av Vietnamkrigen i den motkulturelle hippie-bevegelsen.
Nøkkelord: peace-merket, hippie